Sfânta Liturghie în ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat

Sfânta Liturghie în ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat

Cu ajutorul lui Dumnezeu și anul acesta, în data de 30 noienbrie/13 decembrie, am sărbătorit pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat.

Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat a fost originar din Betsaida (oraş de pe ţărmul vestic al lacului Ghenizaret – Galileea) şi a fost fratele lui Petru, fiind amândoi fiii pescarului Iona. A fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, iar la îndemnul învăţătorului său a mers împreună cu Ioan, fiul lui Zevedeu, să caute pe Acela despre care Înaintemergătorul spunea că este ‘Mielul lui Dumnezeu’.

Vineri seara s-a săvârșit slujba Vecerniei cu Litia, după care s-a citit paraclisul Sfântului Apostol Andrei.

Sămbătă a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Starețul mănăstirii arhimandritul Irinarh, dimpreună cu obștea monahală.

Mai mulți pelerini veniți la mănăstire pentru a-l cinsti pe Sf. Apostol Andrei, s-au mărturisit, iar cei care au primit dezlegare s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

În timpul slujbei s-au pomenit ctitorii și binefăcătorii mănăstirii, iar la sfârșitul Liturghiei s-a săvârșit un Te Deum, după care părintele stareț i-a felicitat pe cei care poartă numele în cinstea Sf. Apostol Andrei și pe creștinii care în această zi își sărbătoresc haramul casei.

Totodată, părintele Irinarh l-a felicitat pe bunul prieten și binefăcător al mănăstirii Țigănești, domnul Andrei Cozonac, care în această zi și-a sărbătorit Ocrotitorul Ceresc.

Sfinte Apostole Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Share