9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării Eroilor căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial

9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării Eroilor căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial

Astăzi, de 9 Mai – Ziua Victoriei asupra fascizmului, biserica ortodoxă din Moldova, face comemorarea eroilor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial pentru apărarea Patriei, și se înalță rugăciuni pentru toți cei ce au suferit în acești ani grei, și și-au perdut viața în urma acestui război global.

Cu ocazia acestei zile însemnate, Egumenul mănăstirii Arhim. Irinarh, dimpreună cu părinții și frații au făcut un pelerinaj, la locul unde pe vremuri în primăvara anului 1944, la cantonul pădurarului Anton Harea, își desfășura activitatea detașamentul de partizani „FRUNZE”, care se afla în pădurea(în prezent) „Codrii Orheilor” și la o distanță aproximativ 2,5 km prin pădure de la Mănăstirea „Țigănești”.

Aici ei, au făcut o slujbă de pomenire a eroilor căzuți pe cîmpul de luptă și au pomenit în rugăciunile lor pe partizanii: Porfirii Boiciuc, Vasile Florov și Vasile Puiu, care după inscripția de pe monumentul ridicat de Harea P. A. care și el a activat în acest detașament de partizani, sunt înmormîntați aici, pe locul unde cîndva a fost baza militară a detașamentului „FRUNZE”.

În această zi istorică, să ne amintim   la ce urmări poate duce un război și să ne învățăm a prețui Pacea între noi; deci să înălțăm mai des rugăciunile noastre la Bunul Dumnezeu așa: „ Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire! (Luca, Cap 2, vers. 14) ” Amin.

Share