Postul negru din sfânta și Marea Vineri
În Sfânta și Marea Vineri, numită în popor și Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă, mulți credincioși țin post negru. Conform tradiției, cei fără slăbiciuni trupești nu consumă niciun fel de mâncare și nu beau apă până după Denia Prohodului.
Așa cum a prezis Mântuitorul când au fost întrebați ucenicii Lui de ce ei nu postesc precum ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul, El a spus că va veni o vreme când Mirele se va lua de la ei și atunci vor posti și ei. Acum a venit clipa în care Domnul a trebuit să moară pentru noi pe cruce, de aceea Biserica a rânduit ca în Vinerea Mare să fie post negru; nu se mănâncă de dimineață până seara. Ba chiar de multe ori se cântă Prohodul Domnului pe nemâncate.
Postul negru nu este numai un gest de înfrânare, ci trebuie să fie și un prilej de cercetare duhovnicească. Rugăciunea cu foc și cu lacrimi nu se poate face după ce ai consumat multe alimente. Înainte de a hrănii trupul prioritate o are sufletul. Sufletul este scânteie dumnezeiască iar oasele acestea sunt fărâmă din pământ. Ele se hrănesc din roua pământului iar sufletul se hrănește din roua cerului.
În amintirea patimilor Mântuitorului, zilele de vineri din cursul întregului an bisericesc sunt zile de post, alături de zilele de miercuri.
–Părinte, e bine să ții post negru?
–Da, e foarte bine pentru cine poate, valorează cît un ban de aur înaintea lui Dumnezeu și cum aici pe pămînt faci orice cu un ban de aur, așa și acolo sus în cer, faci orice cu o zi de post negru.
Sursa: ”Răspunsuri duhovnicești”, părintele Ilarion Argatu, pag. 200