Ploaie și amintiri din anul calvarului 1959

Ploaie și amintiri din anul calvarului 1959

Azi pe la vremea amiezii a plouat ca din găleată aproape o oră. Frații au lăsat ascultările și s-au ascuns de ploiae pe la chilii. Am mers și eu în cerdacul mănăstiresc și am răscolit prin rămășițele rămase din cărțile vechi mănăstirești.

Ceaslov, Liturghier, Psaltire mâncate de carii și de vreme datate cu anul 1812, 1860, 1877. Printre cărți am găsit și câteva fotografii de epocă cu obștea mănăstirii de altă dată în frunte cu starețul de atunci părintele Ioachim Burlea.

Mi-am adus aminte de o istorie pe care am auzit-o de la arhimandritul Tihon pe atunci ascultătorul Gheorghe despre tragedia prin care a trecut mănăstirea în 1959, atunci când sovieticii au desfiinţat mănăstirea Ţigăneşti, ca s-o prefacă într-un spital pentru alienaţi, iar călugării au fost scoşi de pe teritoriul vechii chinovii cu patul armelor, numai stareţul Ioachim Burlea nu se grăbea nicăieri: a intrat în altar, s-a rugat în genunchi, a bătut mai multe metanii şi – fără să se ridice din genunchi – a ieşit din altar, apoi – din biserică, pe urmă – şi din curtea mănăstirească, înaintând în genunchi şi bătând neîncetat metanii, şi asta până a ieşit pe poarta mănăstirii (peste 500 de metri); abia dincolo de zidurile ctitoriei boierului Lupu Gheuca de la 1725 de pe timpul lui Mihai Racoviţă-Vodă, arhimandritul s-a ridicat în picioare.

Mănăstirea a fost redeschisă în 1992, după prăbuşirea uniunii sovietice. A trebuit să treacă 33 de ani de calvar și suferință pentru ca noi acum să ne bucurăm de libertatea Credinței…

Într-o discuție cu maestrul Nicolae Dabija, Ion Bradu (scriitor și eseist de vocație) afirma: „Ar fi trebuit ca monahii să se fi întors aici tot în genunchi, aşa cum au plecat,  Şi să ia cu ei pe rotula genunchilor cenuşa icoanelor şi cărţilor vechi pe care antihriştii le-au ars atunci, în 1959, la marginea pădurii, pe malul râului Ichel, semn că biserica noastră e plină cu cenuşi de cărţi, de icoane şi de sfinţi amestecate.”

Doamne Iisuse Hristoase Miluiește-ne pe noi păcătoșii!

Egumen Spiridon (Marin)

Share