Moaștele Sfântului Pantelimon
Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginți”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat dupa averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin urmator lui Hristos.
Moaștele Sfântului Pantelimon sunt împrăștiate în toată lumea creștină, mulțimi de credincioși găsind mângâiere și tămăduire la acestea, spre care Dumnezeu se milostivește ca spre un lucru drag, ca spre „prietenul” Său, doctorul Pantelimon. Multe lăcase de cult, biserici și mănastiri, cabinete și asociații medicale, sunt puse sub ocrotirea Sfântului Pantelimon. Atât în afara țării, cât și la noi, moaștele Sfântului Pantelimon, aduc neîncetate bucurii și tămăduiri.
Mănăstirea Țigănești păstrează cu sfințenie o raclă cu părticele din sfintele moaște ale Sf. Mare Mucenic Pantelimon dimpreună cu o icoană închinată acum o sută de ani mănăstirii de către vlădica Serafim (Ciciagov), arhiereul care păstorea pe atunci Basarabia.
……………………………………………………………..
La mănăstirea Țigănești se găsesc spre închinare părticele din Sf. Cruce a Domnului și moaștele următorilor sfinți:
Sf. Mr. Mc. Gheorghe, Sf. Ap. Bartolomeu, Sf. Cuv. Isachie de la Optina, Sf. Cuv. Ambrosie de la Optina, Sf. Cuv. Nectarie de la Optina, Sf. Cuv. Anatolie (Potapov) de la Optina, Sf. Cuv. Lavrentie de la Cernigov, Sf. Ier. Inochentie al Moscovei, Sf. Cuv. Iona de la Kiev, Sfinții Mucenici din Betleem, Sf. Cuv. Nicola de la Pecersca, Sf. Mc. Alexei din Carpați, Sf. Sfințit Mc. Serghie, Sf. Cuv. Mc. Ioan, Sf. Mucenici de la Aiud, Sf. Cuv. Mc. Patrichie, Sf. Cuv. Sava cel Sfințit, Sf. Tadeu Tverski, Sf. Cuv. Gherman de la Solovețk, Sf. Ierarh Ignatie Briancianinov, Sf. Cuv. Sila, Sf. Cuv. Paisie Velicikovski.