Mănăstirea Țigănești – oază de liniște, loc de rugăciune și regăsire sufletească

Mănăstirea Țigănești – oază de liniște, loc de rugăciune și regăsire sufletească

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Ţigăneşti, localitate aflată la 40 km depărtare de Chișinău, a reînviat de mai multe ori din cenuşă precum pasărea Phoenix, după ce a fost distrusă și pustiită în nenumărate rânduri de tătari, apoi, de bolșevici.

În 1959, toţi călugării au fost încărcaţi în camioane şi duşi în direcţii necunoscute. Lumea zice că unii au fost închişi în puşcării, alţii exilaţi sau împuşcaţi.

Stareţul de atunci Ioachim (Burlea) a mers atunci în genunchi, bătând neîncetat metanii, şi asta până a ieşit pe poarta mănăstirii (peste 500 de metri); abia dincolo de zidurile ctitoriei boierului Lupu Gheuca de la 1725 de pe timpul lui Mihai Racoviţă-Vodă, arhimandritul s-a ridicat în picioare.

După o perioadă de 32 de ani, timp în care locaşul a „găzduit” un spital de psihiatrie, în 1992 mănăstirea a fost redeschisă.

Astăzi pe teritoriul mănăstirii funcţionează trei biserici, iar obștea monahală păstorită mai bine de 15 ani de către părintele stareț arhimandritul Irinarh (Costru) își îndeplinește zilnic cu evlavie și ascultare cele două îndatoriri monahale: RUGĂCIUNEA ȘI MUNCA…

10.06.2014 Foto: Preot Mihail Bortă

Share