Hramul bisericii în cinstea icoanei Maicii Domnului ”Izvorul Tămăduirii” la Mănăstirea Țigănești

Hramul bisericii în cinstea icoanei Maicii Domnului ”Izvorul Tămăduirii” la Mănăstirea Țigănești

10.05.2013
În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. Unul dintre puținele locuri din Rep. Moldova unde există izvor vindecător se găsește la Mănăstirea Țigănești.

Și în acest an în săptămâna luminată la Mănăstirea Țigănești, a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu prilejul hramului bisericii de de-ausupra izvorului. Această bisericuță poartă hramul în cinstea icoanei Maicii Domnului ”Izvorul Tămaduirii”.

Slujba praznicală a fost săvârșită de un sobor de preoți în frunte cu starețul mănăstirii Arhimandritul Irinarh, în prezența unui număr mare de credincioși, care au venit să înalțe rugi Bunului Dumnezeu alături de obștea Sfintei Mănăstiri Țigănești.

După oficierea Sfintei Liturghii, părintele Arhimandrit Irinarh, dimpreună cu întreg soborul preoțesc, au săvârșit slujba de sfinţire a apei, Aghiasma Mică.

La slujba de sfințire a Aghiasmei Mici a fost prezent și ctitorul dl. Andrei Cozonac, prin aportul căruia a fost posibilă construcția bisericuței de de-asupra izvorului, după care preoții dimpreună cu enoriașii au făcut înconjorul bisericii la fiecare latură citindu-se din Sf. Evanghelie

La final părintele Arhimandrit, a felicitat poporul binecredincios cu sărbătoarea și a mulțumit creștinilor care au sprijinit pe parcursul ultimilor ani Mănăstirea, jertfind fiecare după posibilitate pentru ridicarea mănăstirii din ruinile în care zăcea altădată.

Share