Duminica Tuturor Sfinţilor, prima dupa Rusalii

Duminica Tuturor Sfinţilor, prima dupa Rusalii

30.06.2013. În prima duminică după Rusalii, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Duminica Tuturor Sfinţilor”, Părintele Arhimandrit Irinarh, starețul mănăstirii Țigănești, a fost ca de fiecare dată prezent în mijlocul obștii monahale și a pelerinilor veniți din toate colțurile țării.

Sărbătoarea a început de sâmbătă seara, prin slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul „Tuturor  Sfinţilor”, la care au participat  şi numeroşi credincioşi.

Duminică dimineața, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Părintele Arhimandrit Irinarh , împreună cu obștea mănăstirii.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârşit un Te Deum de mulțumire, împreună cu toţi ostenitorii, miluitorii, slujitorii şi binefăcătorii acestui sfânt lăcaş, care pe parcursul ultimilor două decenii s-au îngrijit de restaurarea mănăstirii, consolidarea şi împodobirea acestui monument istoric, cu valoare de patrimoniu naţional şi universal.

Cu acest prilej, binecredincioşii creştini prezenţi la sărbătoare au avut bucuria duhovnicească de a se închina la Racla cu moaştele  Sf. Mare Mucenic Pantelimon dimpreună cu o icoană  închinată acum o sută de ani mănăstirii de către vlădica Serafim (Ciciagov), arhiereul care păstorea pe atunci Basarabia – aflate în patrimoniul acestui sfânt locaş.

Totodată dorim să vă amintim că la mănăstirea Țigănești se găsesc spre închinare părticele din Sf. Cruce a Domnului și moaștele următorilor sfinți:

Sf. Mr. Mc. Gheorghe, Sf. Ap. Bartolomeu, Sf. Cuv. Isachie de la Optina, Sf. Cuv. Ambrosie de la Optina, Sf. Cuv. Nectarie de la Optina, Sf. Cuv. Anatolie (Potapov) de la Optina, Sf. Cuv. Lavrentie de la Cernigov, Sf. Ier. Inochentie al Moscovei, Sf. Cuv. Iona de la Kiev, Sfinții Mucenici din Betleem, Sf. Cuv. Nicola de la Pecersca, Sf. Mc. Alexei din Carpați, Sf. Sfințit Mc. Serghie, Sf. Cuv. Mc. Ioan, Sf. Mucenici de la Aiud, Sf. Cuv. Mc. Patrichie, Sf. Cuv. Sava cel Sfințit, Sf. Tadeu Tverski, Sf. Cuv. Gherman de la Solovețk, Sf. Ierarh Ignatie Briancianinov, Sf. Cuv. Sila, Sf. Cuv. Paisie Velicikovski.

Share