Duminica a V-a după Rusalii, Vindecarea celor doi demonizaţi din Gadara

Duminica a V-a după Rusalii, Vindecarea celor doi demonizaţi din Gadara

 

„Şi trecând El dincolo, în ţinutul gherghesenilor, L-au întâmpinat doi îndrăciţi, care ieşeau din morminte, foarte cumpliţi, încât nimeni nu putea să treacă pe calea aceea”

În Duminica a V-a după Rusalii,  părintele arhimandrit Irinarh (Costru) starețul sfintei mănăstiri Țigănești dimpreună cu obștea, a săvârşit slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

Cu binecuvântarea părintelui stareț, egumenul Spiridon (Marin) a rostit o predică în care s-a axat pe Evanghelia zilei:

Frați creștini, gândiţi-vă cât de puţini sunt astăzi, chiar şi între cei care-şi fac cruce şi au pe buze numele lui Hristos, cei care ar pregeta să ucidă doi oameni dacă s-ar alege de pe urma lor cu două mii de porci.

Sau vedeţi dacă sunt mulţi între dumneavoastră care ar sacrifica două mii de porci ca să scape viaţa a doi nebuni. Să se ruşineze cei ce osândesc pe ghergheseni mai înainte de a se osândi pe sine. Dacă s-ar scula gherghesenii din mormânt astăzi şi ar prinde să numere, mare mulţime de cei ce gândesc asemenea lor ar afla în creştina Europă !

Ei măcar L-au rugat cu frumosul pe Hristos să plece de la ei, pe când popoarele Europei deadreptul Îl alungă. Şi de ce Îl alungă ? Ca să rămână ele singure cu porcii şi cu stăpânii lor, dracii.

Întrega întâmplare, de la început la sfârşit, are un tâlc mai adânc. Toate cele spuse ajung ca să fie învăţătură, îndemn şi îmbărbătare pentru toţi cei ce se simt în trup ca în mormânt; care îşi dau seama de lucrătura puterilor demonice în patimile care apasă asupra lor ca nişte lanţuri de fier, târându-i în adâncul pieirii; care, cu toate acestea, îşi dau seama ce preţ are omul: sufletul lui e mai mult decât toţi porcii, şi vitele, şi ţarinile şi averile din lume; care caută vindecare şi pe Vindecătorul bolilor lor, cu preţul a tot ceea ce au, a menționat părintele Spiridon.

După oficierea Sfintei Liturghii părintele stareț dimpreună cu obștea mănăstirii au felicitat pe confratele lor egumenul Spiridon cu împlinirea  a 17 ani de slujire la Altarul Domnului, dorindu-i ani mulți și binecuvântați, înțelepciune, smerenia vameșului și dragostea care niciodată nu cade!

Share