Duminica a şaisprezecea după Cincizecitne – Pilda talanţilor

Duminica a şaisprezecea după Cincizecitne – Pilda talanţilor

[:ro]

[II Cor. 6,1-10; Mf. 25,14-30]. Pilda talanţilor ne face să cugetăm că viaţa este vreme de negoţ. Asta înseamnă că trebuie să ne grăbim a folosi această vreme, aşa cum în neguţătorie fiecare se grăbeşte să scoată câştig. De aduce careva numai opinci sau coajă de tei pentru opinci, nici acela nu stă cu mâinile în sân, ci îşi pune întreaga isteţime la bătaie pentru a atrage cumpărătorii, ca să îşi vândă marfa si apoi să cumpere cele ce-i sunt de trebuinţă.

Dintre cei care au primit viaţă de la Domnul nu e nici unul care să poată spune: „Eu n-am primit nici măcar un talant”; oricine are ceva talanţi, nu numai unul: înseamnă că fiecare are cu ce face negoţ şi dobândi câştig. Nu te uita în stânga şi în dreapta şi nu ţine socoteala celorlalţi, ci ia frumuşel seama la tine însuţi şi vezi cât mai în amănunt ce capital ai şi ce poţi dobândi cu el, iar apoi lucrează fără lenevire potrivit planului pe care ţi 1-ai făcut.

La judecată nu vei fi întrebat de ce n-ai câştigat zece talanţi, când ai avut doar unul singur şi nici măcar de ce cu talantul tău ai dobândit un singur talant, ci vor spune: ce ai dobândit un talant, o jumătate de talant sau o zecime? Şi răsplata va fi nu pentru ce ai primit, ci pentru ce ai agonisit. Cu nimic nu te vei putea apăra, nici cu rangul, nici cu sărăcia, nici cu lipsa de şcoală.

Dacă acestea nu ţi s-au dat, nu te vor întreba de ele. Dar ai avut mâini şi picioare vor întreba: „Ce-ai câştigat cu ele? Ai avut limbă, ce-ai câştigat cu ea?”. Aşa se îndreaptă la judecata lui Dumnezeu nepotrivirile de stare lumească.

(Sfântul Teofan Zăvorâtul)

[:]

Share