Ce să facem ca să dobândim mântuirea ?

Ce să facem ca să dobândim mântuirea ?

Sfântul Iona de la Kiev (1802-1902) unul dintre marii stareți ai secolului al XIX-lea, făcător de minuni. Ucenic apropiat al Sfântului Serafim din Sarov. Canonizat în anul 1995.

Cu dragoste de Domnul te sfatuiesc: fii linisti­ta, smerita si tacuta, deoarece cauti mantuirea, dar te îndoiesti si vrei sa patrunzi în tainele lui Dum­nezeu cu mintea ta scurta. Roaga-te mai bine, nu iscodi, roaga-te în taina sufletului tau Domnului, Maicii Domnului si tuturor sfintilor.

Roaga-te nu cu gura, roaga-te nu cu usuratate, ci cu osardie si cu lacrimi, ca sa te îndrume Domnul la mantuire, la care tu vrei sa ajungi în chip primejdios – cu trufie,presupunand în mintea ta tot felul de cai.

Inca o data te previn: taci cat mai mult, nu vorbi si nu striga în gura mare cum si ce ai tu de gand sa faci, fiindca vrajmasul va prinde în capcana sufle­tul tau si vei ramane lipsita de virtute.

Mult nu iscodi, adu-ti aminte cine esti tu si Cine este Dumnezeu, si în toate bizuie-te pe voia Lui. Incredintandu-te Lui, uita de tine însati si de min­tea ta putina.

Nu gandi lucruri mari despre tine însati: nu ai putere sa te ajuti singura, insa Domnul poarta de grija fiecaruia. Daca nu vrei sa ai încredere în Dumnezeu, ci nadajduiesti în puterile tale nimicnice, sa stii ca esti in inselare. Eu te sfatuiesc: rab­da. Tu vrei sa-ti vina mantuirea deodata, dar stii vorba aceea înteleapta: „As vrea la Rai, dar nu ma lasa pacatele”?

Nu: daca vrei mantuirea, rabda si asteapta sa vina Mirele. Fecioarele întelepte au avut parte de venirea Lui, pe cand cele nebune nu. Iar tu ce faci? Dai peste tot din gura:“Vreau sa ma mantuiesc“, si mantuirea nu vine – dar tu nu ceri nici de la Dumnezeu, nici de la Maica Lui, nici de la sfintii Lui, ci nadajduiesti în vorbele tale mari.Degeaba: singu­ra, fara ajutorul dumnezeiesc, n-o sa ajungi nica­ieri. Mantuirea ta e la Dumnezeu, nu la tine însati. Raiul este la Dumnezeu, nu la tine însati.

De aceea, te sfatuiesc: nu te îngamfa, fiindca ori­ce om este nimic fara harul lui Dumnezeu. Roaga-te Maicii Domnului, marilor mucenite Varvara si Ecaterina, si sa stii ca Dumnezeu Şi-i alege ca sa-I slujeasca pe cei buni, credinciosi si rabdatori, iar pe cei nevrednici îi scoate afara si nu-i lasa sa vina la El.

Asadar, roaba lui Dumnezeu, roaga-te si mangaie-te în sufletul tau cu aceea ca Domnul vrea sa te cheme si pe tine în slujba Lui; sa te ostenesti pen­tru mantuirea sufletului. Scoate-ti toate prostiile din cap si roaga-te, pocaieste-te cu lacrimi: astfel te vei pregati pentru calea spre Dumnezeu. Sa te înta­reasca Maica Domnului si toti sfintii! Amin.

 (Sursa: http://www.cuvantul-ortodox.ro/ Şcoala Ortodoxiei pentru începători. Poveţe ale sfinţilor pentru toate împrejurările vieţii”, Editura Sophia, 2014)

Share