Adormirea Maicii Domnului – Hramul Mănăstirii Țigănești

Adormirea Maicii Domnului – Hramul Mănăstirii Țigănești

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, părintele arhim. Irinarh (Costru), starețul Sfintei Mănăstiri Țigănești a săvârşit Sfânta Liturghie în mijlocul obștei și a pelerinilor veniți la mănăstire.

În cuvântul de învăţătură Preacuviosul părinte Irinarh, a precizat faptul că deşi prăznuim Adormirea Maicii Domnului, eveniment trist, la care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi-a încheiat vieţuirea pământească, noi avem în minte cuvintele troparului acestei sărbători, care spun că Sfânta Fecioară Maria nu a părăsit lumea, ci s-a mutat la viaţa de veci, alături de Fiul său, unde se roagă pentru ca toţi creştinii să fie izbăviţi de moartea cea sufletească.

Autorul acestei frumoase cântări bisericeşti scoate aici în evidenţă faptul că moartea sufletească este mult mai gravă decât cea trupească. Moartea trupurilor oamenilor este una dintre consecinţele păcatului strămoşesc, de care nu poate scăpa nimeni, de vreme ce şi Fiul lui Dumnezeu făcut om a trebuit să moară.

Cei care însă prin voia lor ajung robi ai păcatului şi cad în moarte sufletească se pot ridica cu ajutorul lui Dumnezeu, dar şi prin eforturi proprii. Un exemplu clasic de revenire din calea păcatului avem în persoana fiului risipitor. – a menționat părintele.

La final, preoții dimpreună cu enoriașii au înconjurat biserica de trei ori, după care a urmat o agapă frățească cu participarea clerului invitat și a creștinilor.

Share