Viața Sfântului Sfințitului Mucenic Tadeu (Uspensky), Arhiepiscop de Tver

Viața Sfântului Sfințitului Mucenic Tadeu (Uspensky), Arhiepiscop de Tver

Arhiepiscopul Tadeu (Ivan Vasilevici Uspensky) a văzut lumina zilei la 12 noiembrie, anul 1872, în gubernia de Nijegorodsc. El se trăgea din familia unui preot. După ce a finisat studiile la Academia duhovnicească din Moscova, Tadeu a fost tuns în călugărie și hirotonit preot în anul 1897.

Aproxiamtiv un an, a predat la Seminarul Teologic din Smolensk, după care a ocupat postul de inspector la Seminarul Teologic din Moscova.

În anul 1902, Tadeu a fost transferat în Oloneț și numit Rector al Seminarului Teologic din acest oraș.

Sfântul sfințit mucenic Tadeu se deosebea printr-o asceză foarte aspră și o dragoste aparte pentru rugăciune. El a fost autorul unei lucrări unicale despre unitatea izvoarelor de inspirație a cărților profetice

În anul 1908, a fost ridicat în treapta de Episcop de Vladimiro-Volânsk, ascultare pe care a îndeplinit-o cu multă dragoste și jertfire de sine. Îndeplinea cu strictețe pravila monahală, iar toată donațiile care se adunau la sediul eparhial le împărțea în scopuri de caritate celor nevoiași, lăsându-și pentru sine doar foarte puține mijloace.

În timpul prigoanei asupra Bisericii, după revoluția bolșevică, Vlădica Tadeu nu a mers la compromisuri cu noua putere, ci a stat de strajă apărând Ortodoxia și credincioșii.

Fiind numit în anul 1921 Arhiepiscop de Astrahan, a fost imediat arestat și încarcerat pentru doi ani.

După eliberarea din închisoare, Arhiepiscopul Tadeu a continuat activitatea sa de mărturisire a Credinței Ortodoxe și apărare a Bisericii, chiar dacă de multe ori era amenințat cu noi represii.

În anul 1926, Ierarhul Tadeu era unul dintre eventualii candidați la Locțiitorul tronului patriarhal, dar odată sosit în Mosocva a fost arestat de către autoritățile bolșevice și exilat în gubernia Saratov.

A fost eliberat în 1928 și numit la catdera episcopală din Tver, unde iarăși cu multă râvnă și dăruire își îndeplinea ascultările arhierești.

În anul 1936, fiind presat de autorități, Mitropolitul Serghie a acceptat mutarea Arhiepiscopului Tadeu la Costroma, dar acesta din urmă a refuzat să-și lase turma duhovnicească. Pentru ca nu mult după acest caz, în timul represiilor din 1937, Vlădica Tadeu să fie iarăși arestat și în data de 31 decembrie (stil nou) omorât prin împușcare.

Locul înmormântării acestuia a rămas necunoscut, dar amintirea vrednicului de pomenire Ierarh a rămas vie între credincioșii din regiunea Tver, atât cât a durat epoca comunistă.

Din Mila lui Dumnezeu, moaștele sfințitului mucenic Tadeu au fost aflate în data de 26 octombrie 1993, de sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului de la Iviron și se păstrează în Catedrala cu hramul Înălțării Domnului din or. Tver.

În anul 1997, Soborul Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, la trecut oficial în rândurile sfinților și noilor mucenici din pământurile Rusiei.

Material tradus din l. rusă http://www.pravoslavie.ru/58496.html

800px-Faddei_(Yspenski)

Share