Praznicul Botezului Domnului, sărbătorit la Mănăstirea Țigănești

Praznicul Botezului Domnului, sărbătorit la Mănăstirea Țigănești

 

Numeroşi credincioşi au fost prezenţi în ziua sărbătorii Botezului Domnului, miercuri, 6/19 ianuarie 2016, la Sfânta Mănăstire Țigănești, pentru a cinsti cu multă bucurie slăvitul praznic al Arătării Domnului, sărbătoare care ne amintește tuturor de momentul în care Mântuitorul nostru a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, prilej cu care s-a arătat lumii, pentru prima dată, Sfânta Treime.

Serviciul divin praznical a fost oficiat de către Starețul așezământului monahal, PC Părinte Arhimandrit Irinarh (Costru), înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica de iarnă a mănăstirii a fost neîncăpătoare, datorită prezenței unui număr impresionant de credincioși.

Sfânta și dumnezeiasca liturghie praznicală a fost împodobită cu alese și sublime cântări interpretate la strană de către Grupul coral bărbătesc „Gnosis”.

După încheierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, soborul slujitorilor, în frunte cu PC Părinte Stareț, Arhim. Irinarh, a ieșit în procesiune cu icoane, cruci și prapuri, de la biserică până la fântâna mănăstirii, cântând Troparul Botezului Domnului. Înconjurat de preoții mănăstirii și de numeroșii credincioși prezenți,  PC Părinte Arhimandrit Irinarh a săvârşit Sfinţirea cea Mare a apei.

La finalul slujbei, Părintele Stareț Arhimandritul Irinarh a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit credincioșilor despre importanţa marelui praznic al Bobotezei şi despre lucrarea sfinţitoare a Aghiasmei Mari în viaţa noastră. De asemenea, Părintele Stareț a adresat alese mulțumiri membrilor Grupului coral bărbătesc „Gnosis” pentru răspunsurile liturgice pe care le-au intonat la strană.

La final, toţi credincioşii prezenţi au gustat, după rânduială, şi au avut posibilitatea să ia la casele lor Aghiazmă Mare, pentru curăţirea sufletească şi trupească.

Pe parcursul întregii zile, mulțime de pelerini vin la Sfânta Mănăstire Țigănești pentru a se scălda în bazinul special amenajat cu prilejul acestei sărbători, respectând astfel o veche datină ce dăinuie de veacuri în sufletul poporului nostru.

Share