Panihida săvârșită la Memorialul partizanilor din apropierea Mănăstirii Țigănești

Panihida săvârșită la Memorialul partizanilor din apropierea Mănăstirii Țigănești

La Sfânta Mănăstire Țigănești de mai mulți ani călugării îngrijesc de cimitirul partizanilor situat nu departe de mănăstire aprox.  la 2 km în padure. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial în pădurea de la Țigănești a activat detasamentul de partizani „Frunza”.

Aproape tot detașamentul a căzut la datorie  în urma confruntărilor sângeroase cu trupele fasciste, nu pentru idealuri politice ci pentru apărarea țării. Localnicii mai înaintații în vârstă povestesc că partizanii pe parcursul războiului au dat multe bătăi de cap ocupanților, stopând pe cât era cu putință înaintarea acestora.

Așa a obișnuit poporul nostru ca în preajma zilei de 9 mai să-i pomenească pe cei căzuți pentru apărarea Patriei și a Credinței strămoșești.

În acest an lângă Memorialul partizanilor, frații călugări de la Țigănești, cu binecuvântarea părintelui stareț Arhim. Irinarh (Costru) au înălțat o cruce întru pomenirea sufletelor partizanilor care au activat în aceste locuri.

După Panihida săvârșită de către părintele stareț, a urmat sfințirea crucii, ceremonie la care au participat reprezentanți din partea Ministerului Apărării Comandantul Batalionului de geniu din s. Negrești, Strășeni dl Maior Adrian Efros și dl. Maior Vitalie Gurulia.

La final după depunerea de flori la Memorial părintele arhim. Irinarh a vorbit despre importanța pomenirii și despre datoria celor vii de a se ruga pentru sufletele celor răposați.

Share