Numai cu ajutorul postului putem rupe unirea cu păcatul
Luați seama la voi înșivă, să nu se îngreueze inimele voastre de mâncare și de băutură (Luca 21,34).
Porunca postului – este așezământ Dumnezeiesc. Prima porunca, dată de Dumnezeu omului – este porunca postului. Ea a fost necesară pentru noi în rai până la căderea noastră, mai cu atât este necesară ea după cădere. Porunca postului este dată în rai, repetată în Evanghelie…
Omul trupesc nu este în stare pentru a cinsti pe Dumnezeu. Chiar și omul duhovnicesc, săturându-se î-și pierde duhovnicia sa, î-și pierde putința de a cunoaște pe Dumnezeu și a sluji Lui…
Numai cu ajutorul postului noi putem să ne rupem de la pământ, numai cu ajutorul postului putem noi să ne împotrivim forței atragătoare a plăcerilor pământești: numai cu ajutorul postului noi putem rupe unirea cu păcatul: numai cu ajutorul postului duhul nostru poate să se sobozească de cătușele grele a trupului: numai cu ajutorul postului gândul nostru poate să se rupă de pământ și să se înalțe către Dumnezeu! (Sf. Ignatie (Breancianinov))
Au trecut, cu ajutorul lui Dumnezeu, două săptămâni din Sfântul și Marele Post al Paștelui. Să ne cercetăm acum cunoștințele și să ne întrebăm: Ne-am împăcat cu semenii noștri prin iertare și cu Dumnezeu prin spovedanie la preot în aceste 14 zile de post? Am mers mai des la Sfânta Liturghie în aceste Duminici și ne-am învrednicit să primim Trupul și Sângele lui Hristos? Am postit de mâncare de dulce, de mânie, de beție și de tot păcatul de când am intrat în Sfântul Post? Am făcut milostenie la săraci și suntem hotărâți să postim și să ne rugăm lui Dumnezeu până la Sfintele Paști? Avem grijă de cei dragi adormiți din neamul nostru și ne rugăm pentru iertarea lor?
Cei care ați făcut acestea, continuați să vă rugați, mergeți la biserică și vă vindecați slăbănogirea sufletului prin rugăciune, prin milostenie și prin pocăință. Iar cei care n-ați făcut nimic pentru suflet în aceste zile sfinte de pocăință, nu amânați, ci începeți de acum a lucra mântuirea dumneavoastră, până încă avem timp.
Vă amintesc că astăzi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Palama, mitropolitul Tesalonicului în secolul al XIV-lea, ca sfânt și dascal al rugăciunii. El a fost dascăl, lucrător și apărător al neâncetatei rugăciuni a lui Hristos. Cereți-i ajutorul și urmați după putere pe urmele rugăciunii lui. (Arhim. Ilie (Cleopa)).