Izvorul Tămaduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului la Mănăstirea Țigănești

Izvorul Tămaduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului la Mănăstirea Țigănești

20.04.2012
Vineri în săptămâna luminată la mănăstirea Țigănești, a fost oficiată o slujbă praznicală cu prilejul hramului bisericii de de-ausupra izvorului. Această bisericuță poartă hramul în cinstea icoanei Maicii Domnului „Izvorul Tămaduirii”.

Sfânta Liurghie a fost săvârșită de un sobor de preoți în frunte cu starețul mănăstirii Arhimandritul Irinarh, în prezența unui număr mare de credincioși, care au venit să înalțe rugi Bunului Dumnezeu alături de obștea Mănăstirii Țigănești.

La originea acestei sărbatori se află o minune petrecută cu mulți ani în urmă în apropierea Constantinopolului. Potrivit Tradiției, un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorită împăratului Leon (457- 474), pe atunci neîncoronat, care împlinește descoperirea făcută de Maica Domnului: „Nu este nevoie sa te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați”.

Mai târziu, când Leon ajunge împărat, ridică pe locul unde s-a petrecut minunea o biserică cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Aici primește vindecare de o boala grea și împăratul Justinian (526-575), care ridică drept mulțumire o biserică și mai mare. Biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453, de turci.

Izvorul tămăduirii din timpul împăratului Leon se păstrează și în zilele noastre. Credincioșii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăți a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala construcție este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea, unde există izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.

De Izvorul Tămaduirii au fost sfințite apele

După oficierea Sfintei Liturghii, părintele Arhimandrit Irinarh, dimpreună cu întreg soborul preoțesc, au săvârșit slujba cunoscută sub denumirea de Aghiasma Mică.

La slujba de sfințire a Aghiasmei Mici a fost prezent și ctitorul dl. Andrei Cozonac, prin aportul căruia a fost posibilă construcția bisericuței de de-asupra izvorului.

La final părintele Arhimandrit, a felicitat poporul binecredincios cu sărbătoarea și a mulțumit creștinilor care au sprijinit pe parcursul ultimilor ani Sf. Mănăstire, jertfind fiecare după posibilitate pentru ridicarea mănăstirii din ruinile în care zăcea altădată.


Share