A patra ediţie a Festivalului „Colindăm, colindăm Iarna!” la Mănăstirea Ţigăneşti

A patra ediţie a Festivalului „Colindăm, colindăm Iarna!” la Mănăstirea Ţigăneşti

08.01.2014 Mănăstirea Ţigăneşti în colaborare cu Secţia Cultură, Turism, Tineret şi Sport din oraşul Străşeni, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, au organizat pentru a patra oară consecutiv, festivalul „Colindăm, colindăm iarna“.

Astfel și în acest an câteva sute de creștini şi mai multe ansambluri de colindători au participat la un festival de obiceiuri şi tradiţii de iarnă, desfăşurat pe teritoriul mănăstirii.

Organizatorii Festivalului duhovnicesc şi-au propus să reînvie datinile creştineşti, parte a strategiei de conservare a obiceiurilor şi tradiţiilor, colindele fiind culese din povestirile bătrânilor şi promovate la festivalurile săteşti „Florile Dalbe“ şi „Colindăm, colindăm iarna“.

De 14 ani, Maria Răzmeriţă adună colinde din bătrâni. Ea a reuşit să strângă, alături de ea, câteva zeci de pasionaţi de folclor, pe care i-a întrunit într-un ansamblu. „Vrei să-ţi linişteşti sufletul, vrei să-l afli pe Domnul în suflet şi alături de tine, cântă colinda”, a spus conducătorul artistic al formaţiei „Codrenii”, din Căpriana.

Colindele pe care le interprezează băieţii de la „Cavalerii Armoniei” au fost şi ele deosebite. La festival au participat 14 cete de colindători

Anul trecut, Mănăstirea Ţigăneşti a fost vizitată de colindători din mai multe raionele ale ţării, dar şi de oaspeţi din Federația Rusă.

La final pentru a întări buna dispoziţie, organizatorii au improvizat o bucătărie mobilă, unde cetele de colindători dimpreună cu pelerinii veniți la mănăstire au fost serviți cu bucate mănăstirești sarmale, pilaf şi vin fiert.

SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!

Sursa foto: www.manastireamanastireatiganesti.md; video: www.publika.md

Share