Duminica Sfintelor Femei Mironosițe la Sfânta Mănăstire Țigănești

Duminica Sfintelor Femei Mironosițe la Sfânta Mănăstire Țigănești

Duminica de astăzi se sărbătorește în cinstea femei Mironosițelor. Ziua aceasta în Biserică Ortodoxă este ziua tuturor femeilor creștine ortodoxe. S-a săvârșit Liturghia la care o fost multe femei și copii. Partea femenină a fost felicitată cu o iconiță a Maicii Domnului. Părintele stareț Preacuviosul Arhimandrit Irinarh a felicitat la predică pe toate femeile creștine. Le-a povățuit să aibă virtuți creștinești, să iubească bărbații, copii să crească în frică de Dumnezeu și să iubească Biserica.

… Iosif și Nicodim, îngropând, Vineri, prea în grabă, Trupul Domnului, fiindcă Paștile băteau la ușă și era mare ziua acelei Sâmbete, ei, deși Îl unseseră cu miruri, după obiceul Iudeilor, totuși nu făcuseră lucrul așa cum se cuvenea. Că ei puseseră numai aloe și smirnă, și înfășurându-L cu giulgiu, Îl așezaseră în mormânt.

Pentru aceasta, femeile Mironosițe, având, ca niște ucenițe, dragoste ferbinte pentru Hristos, cumpărând miruri de mult preț, au venit noaptea la mormânt, atât de frica Iudeilor cât și din pricina obiceiului, ca să-L plângă și să-L ungă cu miresme în zorii zilei și să împlinească atunci, ceea ce nu putuse face, din pricina grabei, la îngropare. Iar dacă au ajuns ele la mormânt, aleasă aratare au văzut: Doi îngeri strălucitori șezând înăuntrul mormântului și altul pe piatră. După aceea au văzut pe Hristos și I s-au închinat. Magdalena, însă, luându-L drept grădinar, L-a întrebat unde a dus trupul lui Hristos…

Deci, Biserica lui Dumnezeu a primit să prăznuiască, după Sfântul Apostol Toma și pe acestea, ca pe cele ce au propovăduit Învierea, și au adus multe mărturii pentru credința noastră, întru încredințarea și dovedirea lămutită a Învierii lui Hristos, ca pe unele care au văzut cele dintâi pe Hristos înviat din morți și au propovăduit tuturor învățătura cea mântuitoare și au petrecut viața întru Hristos, în cel mai bun chip și precum se cuvenea unor femei, care au fost ucenițe ale lui Hristos.

Cu rugăciunile Sfintelor Mironosițe, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi, Amin.

(din Penticostar)

Share