Duminica Orbului din naştere la mănăstirea Țigănești

Duminica Orbului din naştere la mănăstirea Țigănești

„Și trecând, a văzut un om orb din naștere” (Ioan 9, 1)

În Duminica Orbului din naștere părintele arhimandrit Irinarh (Costru) starețul sfintei mănăstiri Țigănești dimpreună cu obștea, a săvârşit slujba Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

După citirea Evangheliei, credincioșii au ascultat un cuvânt de învățătură și tâlcuirea la capitolul 9 în întregime din Evanghelia de la Ioan)

Evanghelistul Ioan, insuflat de Dumnezeu, a dat atâta importanţă acestei minuni şi convorbirilor prilejuite de ea şi evenimentelor de după ea, încât a consacrat un întreg capitol acestei povestiri; de aceea vindecarea orbului din naştere este o parte foarte instructivă a Evangheliei.

Din această pericopă evanghelică putem constata care este deosebirea dintre noi şi Iisus. Iisus era şi este Dumnezeu. Mulţi n-au ştiut şi nici nu vor şti până la sfârşitul lumii că Iisus este Dumnezeu (pentru că nu vor să ştie). Vindecarea aceasta minunată a orbului din naştere face dovada dumnezeirii Lui şi-i arată omului marginile puterii şi ştiinţei sale. Până aici, ideea centrală a pericopei evanghelice este de a scoate în relief DUMNEZEIREA LUI IISUS HRISTOS, care este contestată (nu intrăm aici la evrei şi musulmani şi alte religii necreştine), ci la cei ce sunt orbi cu Biblia în mână – sectarii în general şi martorii lui Iehova în special, care propovăduiesc un Dumnezeu fără Hristos şi un Hristos fără Dumnezeu.

La finalul Serviciului Divin, părintele stareț înconjurat fiind de frații slujitori, a oficiat un Te-Deum de mulțumire, după care l-a felicitat pe Ierom. Gherman (Ciubotaru) viețuitor al mănăstirii Țigănești cu ziua Îngerului dorindui multă sănătate, vedere duhovnicească și slujire vrednică…

Share